Μία νοστιμότατη συνταγή για χταποδάκι κρασάτο. Εύκολη, με ελάχιστα υλικά, γρήγορη στην προετοιμασία και το αποτέλεσμα…τέλειο! Εξαιρετικός μεζές για ουζάκι και ειδικά στις περιόδους των νηστειών, είναι από τα πιο γευστικά πιάτα!

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 κιλά χταπόδι
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 2 κουτ. σούπας συμπυκνωμένο πολτό τομάτας
  • 150 ml  κρασί κόκκινο
  • 50 ml  ξύδι
  • 5-6 κόκκους μπαχαριού
  • 150  γρ. ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αφού έχουμε καθαρίσει το χταπόδι αφήνουμε την κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε την σάλτσα,το ξύδι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου νερό, αφού ούτως ή άλλως το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του πεντανόστιμα υγρά αλλά ούτε και αλάτι γιατί είναι από μόνο του αλμυρό. Σφραγίζουμε καλά την κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα (ανάλογα και με το μέγεθός του). Ελέγχουμε  μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα.

Ταιριάζει πολύ με λευκό πιλάφι και τηγανητές πατάτες.

Καλή όρεξη!