Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και το έθιμο επιτάσσει οι νονοί να παραδώσουν στα βαφτιστήρια τους από την Μεγάλη Δευτέρα ως την Μεγάλη Πέμπτη τα δωράκια που τους πήραν. Τα παιδιά εκείνες τις μέρες περιμένουν καρτερικά τα καλούδια των νονών οι οποίοι με την σειρά τους προσπαθούν να τα ικανοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο! Έχετε όμως αναρωτηθεί τι μπορεί να συμβολίζουν τα δώρα που πηγαίνετε στα βαφτιστήρια;

ΛΑΜΠΑΔΑ
Η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι, της ζωής απέναντι στο θάνατο. Η φλόγα από το Άγιο Φως συμβολίζει τη δύναμη της πίστης και της αγάπης που πρέπει να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον. Το έθιμο τη θέλει λευκή αλλά τα πιτσιρίκια τώρα τελευταία προτιμούν αυτές που περιλαμβάνουν παιχνιδάκια στην συσκευασία. Αν το παιδάκι είναι πολύ μικρό μπορείτε να πάρετε μια της αρεσκείας σας, χειροποίητη ή μη, αν όμως είναι λίγο μεγαλύτερο καλό θα ήταν να το ρωτήσετε πιό παιχνίδι – λαμπάδα προτιμάνε για να το κάνετε περισσότερο χαρούμενο!

ΑΥΓΟ
Η συνήθεια αυτή έρχεται από το εξωτερικό και έχει να κάνει με τον ερχομό της άνοιξης, τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης. Επίσης συμβολίζει τη ζωή εν Τάφω που οδηγεί στην Ανάσταση. Παλιότερα το αυγό που πήγαινε η νονά ή ο νονός ήταν κόκκινο, τα τελευταία χρόνια όμως συνηθίζεται να είναι σοκολατένιο! Τα παιδιά ξετρελαίνονται γι’ αυτό το γλύκισμα!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, καθώς το αλεύρι παίρνει ζωή και με το ζύμωμα γίνεται τσουρέκι. Είναι ο άρτος της ζωής. Συνήθως έχουν ένα κόκκινο αυγό στη μέση το οποίο συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Τέλος οι νονοί είθισται να αγοράζουν αντί για ρούχα, παπουτσάκια στα παιδιά. Τα παπούτσια συμβολίζουν τη σταθερότητα που εύχονται να έχει το βαφτιστήρι τους σε όλη του τη ζωή.

Καλά τα δώρα αλλά ας μην ξεχνάμε όσοι είμαστε νονοί το καθήκον μας που είναι να έχουμε μια σχέση αγάπης και στοργής με τα βαφτιστήρια μας. Να είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα της ζωής τους και όχι μόνο 2-3 φορές τον χρόνο από υποχρέωση!

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!

 

Save

Save