ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ:

Άγιο μου τσιπουράκι, το αγαπημένο ποτό των Ελλήνων και όχι μόνο! Μαζί με υπέροχους μεζέδες και καλή παρέα, αποτελεί μια τελετουργία που όλοι μας απολαμβάνουμε και θέλουμε να επαναλάβουμε κάθε φορά!
Παρακάτω θα δεις μερικές ιδέες για γρήγορες και εύκολες συνταγές που είναι πραγματικά καταπληκτικοί μεζέδες για το τσιπουράκι!

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ:
– 1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες (χωρίς το κόκαλο)
– 2 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο
– 2 δαφνόφυλλα
– 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι τριμμένο
– χυμό από 2 λεμόνια
– ξύσμα από 1/2 λεμόνι
– 1 φλυτζάνι ξίδι
– 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
– 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 1 ντομάτα αποφλοιωμένη κομμένη σε μικρούς κύβους
– αλάτι, πιπέρι
– προαιρετικά 1 κουτ. σούπας κάππαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλένουμε καλά τις σαρδέλες και τις στεγνώνουμε με λίγο χαρτί. Τις απλώνουμε σε γυάλινο ταψί και τις πασπαλίζουμε με το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Προσθέτουμε τη δάφνη, το κρεμμύδι, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη το ταψί. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τις σαρδέλες με τρυπητή σπάτουλα σε πιατέλα με όσο λιγότερα υγρά γίνεται. Τις περιχύνουμε με το λάδι, μοιράζουμε σε όλη την πιατέλα την κάππαρη (προαιρετικά), πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, την ντομάτα, το ξύσμα λεμονιού, πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

 

“ΤΗΓΑΝΗΤΑ” ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ:
– 4 κολοκυθάκια
– 2 ασπράδια αβγών
– 1/2 φλυτζάνι γάλα
– 1/2 φλυτζάνι κεφαλοτύρι καλά τριμμένο
– 1/2 φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη
– 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
– ελαιόλαδο
– αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε τα κολοκυθάκια όπως τις τηγανητές πατάτες. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχό ταψί και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε 2 κουτ.ελαιόλαδο σε μπολ, περνάμε με τα κολοκυθάκια ίσα ίσα να λαδωθούν και τα αλατοπιπερώνουμε καλά. Ανακατεύουμε σε πιάτο τη φρυγανιά με την πάπρικα και το αλατοπίπερο. Χτυπάμε ελαφρώς σε μπολ τα σπράδια μαζί με το γάλα και το τυρί. Περνάμε λίγα λίγα τα ακολοκυθάκια από το μείγμα του αβγού και μετά τα πανάρουμε ελαφρώς με το μείγμα της φρυγανιάς. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά, για μισή ώρα περίπου. Τα σερβίρουμε ζεστά με τζατζίκι ή τυροκαυτερή.
Καλή επιτυχία!


ΜΕΖΕΣ ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ:
– 4 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
– 10 ντομάτες λιαστές
– 1 φλυτζ. ελιές πράσινες
– 200γρ. μανούρι
– 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
– 8 αντζούγιες
– 1 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
– 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στραγγίζουμε τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Κάνουμε το ίδιο και με τις λιαστές ντομάτες.
Ετοιμάζουμε τη σως: Λιώνουμε τις αντζούγιες με το πιρούνι και προσθέτουμε το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο και πιπέρι. Ψήνουμε το μανούρι σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε τις πιπεριές με τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές σε πιατέλα. Περιχύνουμε με τη σως και διακοσμούμε με το μανούρι.
Καλή επιτυχία!


ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ:
– 1 κιλό πατάτες
– 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 ξερό κρεμμύδι
– λίγο μαϊντανό
– 1 φλυτζ. τσαγιού μαγιονέζα
– 1 κουτ. σουπ. μουστάρδα
– 2 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
– αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε  τις πατάτες καλά χωρίς να τις καθαρίσουμε και τις βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Όταν τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Έπειτα τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και περιχύνουμε τη σαλάτα με αυτό! Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και η σαλάτα είναι έτοιμη!
Καλή επιτυχία!

Μείνετε συντονισμένοι γιατί ακολουθούν κι άλλες, πεντανόστιμες συνταγές – μεζεδάκια για το ‘αγίασμα’!!!

Κάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα!!!