Ο ρόλος της μητέρας είναι καθοριστικός στη ζωή του παιδιού. Πρέπει πάντα να είναι στο πλευρό του για να το μεγαλώσει με αγάπη και φροντίδα. Τι γίνετε όμως όταν η μητέρα είναι υπερβολικά αγχώδης;
Η υποχόνδρια μαμά είναι αυτή που έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο της και νιώθει ότι το καθετί απειλεί το παιδί της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η υποχονδρία είναι σύμπτωμα αγχώδους διαταραχής που για να ξεπεραστεί, θα πρέπει οι αρνητικές σκέψεις να μείνουν πίσω και η υποχόνδρια μαμά να αρχίσει να βλέπει τα πράγματα από την θετική τους πλευρά, καταλαβαίνοντας πως είναι ικανή και άξια στο μεγάλωμα των παιδιών της. Αν συνεχίσει όμως να τα υπερπροστατεύει το μόνο που θα καταφέρει είναι να τα κάνει το ίδιο αγχώδη και υποχονδριακά.


Τρία
είναι τα πιό συνηθισμένα θέματα που απασχολούν κυρίως την υποχόνδρια μαμά:
η φοβία των ασθενειών
η απόλυτη καθαριότητα
η ασφάλεια του παιδιού της

Οι αρνητικές συνέπειες για το παιδί

Όταν ένας γονιός έχει μια φοβία, κατά πάσα πιθανότητα θα την μεταφέρει στο παιδί του. Το θέμα είναι πως αν μια υποχόνδρια μητέρα παρασύρει και το παιδί της στις φοβίες της, κινδυνεύει να το κάνει δυστυχισμένο καθώς θα περνάει τα πάντα από το μικροσκόπιο και θα γίνει εμμονικός χάνοντας την αυτοεκτίμησή του.
Επιπλέον το παιδί της υποχόνδριας μαμάς στερείται από μικρό την ελευθερία του γιατί είναι συνέχεια σε στενή μητρική παρακολούθηση με αποτέλεσμα να μην έχει φίλους και να βρίσκεται συνέχεια απομονωμένος, μακρυά από τους συμμαθητές του. Αυτή η συμπεριφορά πολλές φορές μπορεί να κάνει το παιδί να υιοθετήσει μια επαναστατική τακτική, καταφεύγοντας όμως στο ψέμα απέναντι στους γονείς του, έτσι ώστε να συνεχίσει να τους δίνει την εικόνα του καλού παιδιού.


Πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα

– Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε για τους φόβους σας και γι αυτό που σας συμβαίνει σε κάποιον δικό σας άνθρωπο που ξέρετε ότι θα σας ακούσει ή σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει.
– Μόλις γίνουν σαφείς οι επιλογές σας θα δείτε πως υπάρχουν λύσεις αρκεί να αρχίζετε να τις εφαρμόζετε ουσιαστικά.
– Αξιολογήστε την κατάσταση, σκεφτείτε την διεξοδικά και προσπαθήστε να κάνετε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που απαιτεί η εμμονή σας εκείνη την στιγμή.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save