Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές εκτιμήσεις, το 10-20% των παιδιών στην Ευρώπη θα πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Σε ποσοστό 75-85%, οι δράστες θα ανήκουν στο στενό οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον. Τα τρία τέταρτα των θυμάτων δεν θα μιλήσουν σε κανέναν γι’ αυτό που τους συνέβη πριν ενηλικιωθούν.

Διεθνή στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μόνο το ένα στα δύο παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης γίνονται πιστευτά από τον έναν τουλάχιστον γονέα, ενώ ένα στα τέσσερα δέχονται πιέσεις να αποσύρουν τις κατηγορίες.

Τα πιο συνηθισμένα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί για την προσέγγιση του θύματός του ο παιδεραστής είναι σχόλια όπως: «Τι ωραία που ζωγραφίζεις, τι ωραία που ντύνεσαι, τι ωραία που περπατάς κλπ».Η προσφορά δώρων είναι ένα ακόμα τέχνασμα, το οποίο είναι υπαρκτό σε όλων των ειδών τις προσεγγίσεις. Οι παιδόφιλοι προσφέρουν για παράδειγμα ένα αυτοκινητάκι, μία κούκλα ή κάτι άλλο, ώστε να συνεχίσουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους την προσοχή του παιδιού και να τους δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα.

Χρέος των γονιών είναι να μιλήσουν στα παιδιά τους για όλα και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να πουν οτιδήποτε στους γονείς  χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Να ξέρουν από μικρή ηλικία για το σώμα τους και τι πρέπει να προσέχουν. Γονείς  διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους και για τις συμπεριφορές που δεν είναι.

Το ΕΛΙΖΑ είναι από τις ελάχιστες εξειδικευμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις  στην Ελλάδα που ασχολούνται  με  την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων  των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση, και η μόνη που δίνει  έμφαση στην προσχολική ηλικία. Για περισσότερες πληροφορίες ενημερώσου εδώ.

Ο κανόνας των εσωρούχων έγινε με σκοπό γονείς, κηδεμόνες και δάσκαλοι να ανοίξουν συζήτηση πιο εύκολα με τα παιδιά τους. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.

Δες το παραμυθάκι με τη Νίκη, δείξτο στα παιδάκια και προστάτεψέ τα!

Πηγές άρθρων:
http://www.kathimerini.gr/274411/article/epikairothta/ellada/paiderastia-to-pio-kala-krymmeno-mystiko
http://www.paidiatros.com/prolipsi/oikogeneia/pedophilia-paidoviasmos

Save

Save