Skip to Main Content

Παραδοσιακός κόκορας κρασάτος

Μια εξαιρετική συνταγή για έναν κόκορα που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ!

ΥΛΙΚΑ:
-150γρ. μπέικον σε κυβάκια
– 1 κόκορας περίπου 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
– 60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
– 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
– 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 1 φύλλο δάφνης
– 1/2 ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη φρέσκια
– 750ml Αγιωργίτικο Νεμέας
– 100ml κονιάκ
– 250ml ζωμός κότας
– 400γρ. μανιτάρια κομμένα σε μικτά κομματάκια
– 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
– 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
– αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Έχουμε τον κόκορα σε θερμοκρασία δωματίου και τον σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με τα 20ml ελαιόλαδου.
Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον στο υπόλοιπο ελαιόλαδο να πάρει χρώμα. Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε πιάτο. Αλατίζουμε τις μερίδες του κόκορα και προσθέτουμε 2-3 κομμάτια κάθε φορά στην κατσαρόλα και σοτάρουμε να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις μεριές. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε όλα τα κομμάτια του κόκκορα στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το κονιάκ και τα ανάβουμε. Προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό, το θυμάρι, το σκόρδο και τη δάφνη και σιγοβράζουμε τον κόκκορα με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1- 1,5 ώρα περίπου.
Απομακρύνουμε τον κόκκορα από τη φωτιά και συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να ελαττωθεί κατά 2/3. Προσθέτουμε τον κόκορα, τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά ακόμα. Κατόπιν, διαλύουμε το κορνφλάουρ σε 2-3 κουταλιές νερό και προσθέτουμε στον κόκορα που βράζει όσο χρειαστεί για να δέσει η σάλτσα.
TIP: Συνοδεύεται τέλεια με χοντρά μακαρόνια και τριμμένο τυρί!
Καλή επιτυχία!

 

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!