Αναμφίβολα η ζωή με ένα κατοικίδιο δημιουργεί αμέτρητα οφέλη στην υγεία των ανθρώπων. Πόσες φορές δεν καμάρωσε  κάποιος για τον σκύλο ή την γάτα του, δεν έψαξε για καλύτερη γυάλα για το ψάρι ή για περίεργα παιχνίδια για τον παπαγάλο του;
Πόσες φορές δεν ανησύχησε για την υγεία του όταν του συμβαίνει κάτι ή δεν θρηνεί για την απώλειά του;
Όλα αυτά τα αισθήματα αντικατοπτρίζονται τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία μας κάτι που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Σήμερα θα μάθεις για ποιους λόγους οι άνθρωποι που έχουν κάνει χώρο στην καθημερινότητά τους για ένα ζώο ζουν πολύ καλύτερα:

1) ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν χαμηλότερες τιμές στη χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν! Αν και επιστημονικά αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί, η εξήγηση είναι πως οι άνθρωποι που φροντίζουν καθημερινά ένα ζώο είναι πιο δραστήριοι!

2) ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ

Οι γάτες και οι σκύλοι εκτός από χαρά, αγάπη και παιχνίδι προσφέρουν και ένα δώρο στην καρδιά μας! Σε μια μελέτη που διήρκεσε 20 χρόνια, άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ γάτα στο σπίτι είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ανακοπή καρδιάς σε σχέση με όσους είχαν!

3) ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Παρόλο που η πίεση σχετίζεται με το βάρος και πόσο ασκείται ο καθένας, έρευνες σε 240 παντρεμένα ζευγάρια έδειξαν πως όσοι είχαν κατοικίδια, είχαν και χαμηλότερη πίεση από αυτούς που δεν είχαν. Επίσης σε άλλη έρευνα προέκυψε πως όσα παιδιά έχουν αυξημένη πίεση, αφού παίξουν με τον σκύλο τους, αυτή μειώνεται!

4) ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ανιδιοτελής αγάπη που προσφέρουν τα ζώα βοηθάει να ξεπεράσεις την κατάθλιψη. Η φροντίδα μαζί τους, οι αγκαλιές, τα χάδια, οι βόλτες και τα παιχνίδια σε βάζουν στην διαδικασία να νιώσεις καλύτερα για τον εαυτό σου και τις ασχολίες σου.

5) ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ & ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Τα παιδιά  που μεγαλώνουν με σκύλο ή γάτα στο σπίτι ή στην αυλή, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια αλλεργία. Επίσης το ανοσοποιητικό τους σύστημα γίνεται πιο δυνατό, οπότε παραμένουν υγιή καθώς μεγαλώνουν.

6) ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ

Υπάρχουν ειδικά εκπαιδευόμενα σκυλιά που ζουν με ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία. Θα γαβγίσουν για να ειδοποιήσουν τους άλλους ότι ο άνθρωπός τους είναι σε κρίση ή θα ξαπλώσουν δίπλα τους για να τον προφυλάξουν από κάποιο τραυματισμό.

7) ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Ένας περίπατος με τον σκύλο ή ακόμα και το παιχνίδι με το φρίσμπι στη βόλτα θα βελτιώσει την κατάστασή σου εάν πάσχεις από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον τόσο ο σκύλος, όσο και η γάτα αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο που έχει περιορισμένη δραστηριότητα λόγω μιας πάθησης και υιοθετούν το βήμα και τον χρόνο του.

8) ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΠΥ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (γνωστή και ως ΔΕΠΥ) στα παιδιά βελτιώνεται αρκετά όταν υπάρχει στη ζωή τους ένα κατοικίδιο. Εκτονώνονται στο παιχνίδι μαζί τους, οργανώνουν καλύτερα τον χρόνο και τον τρόπο που θα παίξουν με τον σκύλο τους, ενώ η διαδικασία να το χτενίσουν, να του βάλουν φαγητό ή νερό τα κάνει πιο υπεύθυνα. Η αγάπη και η αφοσίωση των ζώων ανεβάζει την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

9) ΔΡΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Στο εξωτερικό είναι σύνηθες να υπάρχουν σκυλιά “παρηγοριάς” είτε του ίδιου του ασθενή, είτε εκπαιδευόμενα για τις ανάγκες του νοσοκομείου ή της κλινικής. Η συντροφιά ενός σκύλου σε κάποιον που πάσχει από AIDS ή Αλτσχάιμερ  είναι κάτι πολύ ευχάριστο αφού μειώνεται δραστικά η αίσθηση κατάθλιψης και κρίσεις άγχους. Οι ασθενείς ηρεμούν πολύ από την παρουσία του σκύλου και η αγάπη που παίρνουν τους δίνει ελπίδα και χαρά. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο χαλαρώνουν από το δύσκολο έργο τους όταν βρίσκεται ανάμεσά τους ένας σκύλος.

10) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΕΙΣΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Όταν βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου στο πάρκο, συνήθως συναντάς άλλους ανθρώπους που έχουν βγει με τα κατοικίδιά τους και συζητάνε για θέματα που αφορούν τα ζώα σας ενώ εκείνα παίζουν. Τι τρώνε, τι αταξίες κάνουν, ποιον κτηνίατρο έχετε κλπ.

Εσύ το ήξερες;
– Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων περνούν κατά μέσο όρο 219 ώρες το χρόνο μιλώντας σε αυτά. Οι ιδιοκτήτες σκύλων «συνομιλούν» σε αυτά κατά μέσο όρο 36 λεπτά την ημέρα, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος για εκείνους που προτιμούν τη συντροφιά μιας γάτας είναι 28 λεπτά.

– Το 34%  των αντρών και το 39% των γυναικών, δήλωσαν ότι περνούν περισσότερο χρόνο με το κατοικίδιό τους παρά με το σύντροφό τους. Τέλος, ένα 10% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχουν χωρίσει από κάποιο σύντροφο, επειδή εκείνος δε συμπαθούσε το κατοικίδιό τους!

– Στην Αμερική περίπου 73 εκατομμύρια γάτες και 63 εκατομμύρια σκύλοι αποτελούν τα κατοικίδια των νοικοκυριών.

Πηγές άρθρου:
– Περιοδικό THE BODY
http://www.matheallios.gr/2014/05/blog-post_9208.html

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!