Δεν βρίσκεις τα κλειδιά σου; Ξέχασες τον κωδικό στο Facebook; Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς τι έφαγες χθες; Κι αυτόματα σου έρχονται στον νου η γιαγιά, ο παππούς ή ο θείος και η άνοιά του; Άραγε τα παραπάνω αποτελούν καμπανάκια; Καιρός να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα!

Πιθανόν να γνωρίζεις ότι η άνοια χαρακτηρίζεται από έκπτωση των ανώτερων νοητικών λειτουργιών. Ο ασθενής παρουσιάζει προβλήματα στη μνήμη, τη συγκέντρωση, την ομιλία και τη σκέψη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσκολίες στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του.
Ο κύριος Αντώνης Μούγιας ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων <<Ο Νέστωρ>> απαντά στο περιοδικό Forma σε πιθανές ερωτήσεις σου!

-Η άνοια είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας και μόνο;

Η άνοια είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Από την άλλη, τα άτομα που πάσχουν έχουν αυξηθεί, λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής και της συχνότερης διάγνωσης της νόσου.

– Άνοια και νόσος του Alzheimer είναι το ίδιο;

Η άνοια είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης, έκπτωση των ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών, και προκαλεί έκπτωση στη λειτουργικότητα του ατόμου. Η νόσος είναι η συχνότερη αιτία άνοιας και ευθύνεται για τις μισές περιπτώσεις. Για το υπόλοιπο 50% ευθύνονται πεερισσότερες από 100 διαφορετικές νόσοι, μεταξύ αυτών κάποιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο ή η νόσος του Parkinson.

-Η νόσος του Alzheimer παρουσιάζεται μόνο σε ηλικιωμένους;

ΌΧΙ! Μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους, αλλά πιο σπάνια. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε τον όρο ” γεροντική άνοια “, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί. Η ηλικία ωστόσο, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα εκδήλωσής της. Από την ηλικία των 65 ετών, ο επιπολασμός της διπλασιάζεται ανά πενταετία, για να φτάσουμε στους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, οι οποίοι πάσχουν σε ποσοστό που πλησιάζει το 40%.

– Η μητέρα μου έχει άνοια. Θα πάθω κι εγώ;
Η ύπαρξη ενός συγγενούς πρώτου βαθμού με άνοια αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου περίπου 4 φορές. Ανάλογη όμως είναι η επίδραση της κληρονομικότητας στο έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.

-Ξεχνάω ονόματα, χάνω τα κλειδιά μου, μήπως έχω άνοια;

Όλοι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε στιγμές άγχους, θλίψης ή πολλών άλλων υποχρεώσεων, παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης, τα οποία όμως δεν αφορούν σημαντικά γεγονότα. Στην άνοια ο ασθενής αδυνατεί να θυμηθεί, κάνει λάθη, επαναλαμβάνει τα ίδια, χάνει πράγματα και δεν μπορεί να τα βρει, αναστατώνεται και γενικά δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του.

-Τι μπορώ να κάνω για να μην πάθω άνοια;
Δεν υπάρχουν φάρμακα τα οποία προλαμβάνουν την άνοια. Έχει αποδειχτεί όμως πως οι καρδιαγγειακοί παράγοντες αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου. Γι’ αυτό τον λόγο η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με αποφυγή του καπνίσματος, τακτική άσκηση, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου, μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας.
Η κατάθλιψη, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η μεσογειακή διατροφή δρα προστατευτικά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, εάν μειωθούν κατά 10-20% οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, θα μειωθεί μέχρι το 2050 ο επιπολασμός της νόσου κατά 8-15%.

– Υπάρχει θεραπεία για την άνοια;
Υπάρχουν φάρμακα τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της νόσου. Αν και δεν είναι εφικτό να σταματήσουν την πορεία της, ίσως να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και την μνήμη έως και 2 έτη. Αυτά ονομάζονται ” αναστολείς της χολινεστεράσης “. Μια άλλη ουσία, η μεμαντίνη, φαίνεται πως έχει παρόμοια αποτελέσματα. Τα φάρμακα αυτά λέγονται εκλογής, πρέπει να λαμβάνονται το νωρίτερο δυνατό και βοηθούν, εκτός από τη μνήμη, και στην καταπολέμηση των προβλημάτων συμπεριφοράς. Πέρα από τα φάρμακα, εφαρμόζονται άλλες παρεμβάσεις με καλά αποτελέσματα.

Ως Παγκόσμια Ημέρα Άνοιας ορίστηκε η 21 Σεπτεμβρίου.

Πηγή άρθρου:
Περιοδικό Forma

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!