Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα της 25ης Μαρτίου που καθιερώθηκε λόγω της χαμηλής τιμής του και της εύκολης συντήρησής του, καθώς είναι παστός! Ακολουθεί μια από τις κλασικές συνταγές!

ΥΛΙΚΑ:

– 800γρ. μπακαλιάρο
ξαλμυρισμένο κομμένο σε κομμάτια
– ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:
– 1 κουτάκι παγωμένη μπύρα
– 250γρ. φαρίνα
– αλάτι, πάπρικα

Για τη σκορδαλιά:
– 350γρ. παντζάρια ψημένα στο φούρνο
– 100γρ. μαύρο ψωμί μουσκεμένο και στραγγισμένο
– 4 σκελίδες σκόρδο χωρίς φύτρο
– 40γρ. καρυδόψυχα
– 1κ.σ. ξύδι
– 1κ.σ. λεμόνι
– αλάτι

Για το γαρνίρισμα:
– Λίγα φύλλα μαϊντανού
– 1lime

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τη φαρίνα και τη μπύρα, και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλάτι και την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Βάζουμε το κουρκούτι στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.
Για να ετοιμάσουμε τη σκορδαλιά βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Όταν είμαστε έτοιμοι να τηγανίσουμε το ψάρι, βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει. Στεγνώνουμε το ψάρι με χαρτί και το αλευρώνουμε. Το βουτάμε στο κουρκούτι, στραγγίζουμε καλά και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά, λίγο τριμμένο καρύδι, φύλλα μαϊντανού και ξύσμα από lime.
Καλή επιτυχία!

Κάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα!!!