Χτυπάει περισσότερο τις γυναίκες, προκαλώντας πόνο στον καρπό και μουδιάσματα στα δάχτυλα. Ο λόγος για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, που συχνά συγχέουμε με την τενοντίτιδα ή το αυχενικό σύνδρομο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με λάθος τρόπο.

Τι είναι – Συμπτώματα

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή σήραγγα, η κορυφή της οποίας καλύπτεται από έναν σύνδεσμο που ονομάζεται εγκάρσιος και το μέσο νεύρο περνά μέσω αυτής της σύραγγας στον καρπό. Το σύνδρομο αυτό εκδηλώνεται όταν το μέσο νεύρο πιέζεται στον καρπό από τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Τότε αρχίζουν σταδιακά να παρουσιάζονται συμπτώματα, όπως ο πόνος στο χέρι, κάψιμο, αίσθηση ότι μας τσιμπάνε με βελόνες και μουδιάσματα στα 3 πρώτα δάχτυλα: στον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο. Όσο προχωράει το πρόβλημα, ο πόνος μπορεί να φτάσει μέχρι και τους ώμους ή να παρατηρηθεί ακόμα και μυϊκή ατονία στον καρπό( π.χ. όταν μας πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια). Η κατάσταση σε προχωρημένο στάδιο επιδεινώνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας (μπορεί ακόμα και να ξυπνάμε από τον πόνο).

Αιτίες

Αιτίες μπορεί να είναι συγκεκριμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οποίες επιβαρύνουν τον καρπό (π.χ. η υπερβολική χρήση του  Η/Υ), κάποιος τραυματισμός (π.χ. κάταγμα), ή μια μεταβολική ασθένεια (π.χ. διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα), ενώ συχνά εμφανίζεται και κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης (αλλά συνήθως υποχωρεί μετά από κάποιο διάστημα).

Οι γρήγορες λύσεις

1 ) ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ. Τυλίγουμε μέσα σε μια πετσέτα λίγα παγάκια ή μια παγοκύστη και την τοποθετούμε στον καρπό μας για 15-20′, 2 φορές την ημέρα.
2) ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ. Πρέπει να κάνουμε συχνά διαλείμματα από την εργασία μας. Αν δουλεύουμε, για παράδειγμα, πολλές ώρες στον υπολογιστή, καλό είναι να κάνουμε κάθε 1 ώρα ένα διάλειμμα 5′, ώστε να ξεκουράζουμε τα χέρια μας.
3) ΜΑΣΑΖ. Απλώνουμε λίγο λάδι για μασάζ στα δάχτυλά μας και με μαλακές κινήσεις, κάνουμε μασάζ στο χέρι μας, ξεκινώντας από τα ακροδάχτυλα, περνώντας στην παλάμη, συνεχίζοντας στον καρπό και φτάνοντας μέχρι τον αντιβραχΐονα. Πέντε λεπτά, 2 φορές την ημέρα, αρκούν για να μειωθεί ο πόνος.

Οι κλασικές λύσεις

1) ΝΑΡΘΗΚΑΣ. Η ξεκούραση του καρπού μπορεί να βοηθηθεί με τη χρήση ειδικού νάρθηκα ( με scratch), ο οποίος διατηρεί τον καρπό σε ευθεία θέση και περιορίζει την κίνηση. Έτσι, αποφεύγουμε περαιτέρω βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν εξαιτίας της κάμψης ή της στροφής του καρπού.
2) ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο,ενώ σε προχωρημένα στάδια συστήνουν ενέσεις κορτικοστεροειδών στον καρπιαίο σωλήνα, οι οποίες απαλύνουν μεν τον πόνο, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξανά.
3) ΕΠΕΜΒΑΣΗ. Από τη στιγμή που μέσω του ηλεκτρομυογραφήματος επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η λύση της χειρουργικής επέμβασης προτείνεται ακόμα και σε αρχικά στάδια, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση και να προλάβουμε μη αναστρέψιμες βλάβες. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 15-20′, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής βγαίνει αμέσως από το νοσοκομείο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μια νέα μέθοδος που ονομάζεται “αρθροσκοπική απελευθέρωση”, κατά την οποία πραγματοποιείται μικρότερη τομή(1-2εκ.) και χρησιμοποιείται μια μικρή κάμερα, που εισέρχεται στον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού.

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!