Το Ζαγόρι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της ορεινής Ελλάδας. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση που βρίσκεται στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα, στο βορειοανατολικό κομμάτι του νομού Ιωαννίνων. Ετυμολογικά προέρχεται από τη σλαβική έκφραση «Ζα Γκόρα» (За Гора) που σημαίνει «πίσω από το βουνό». Τα Ζαγοροχώρια, λοιπόν, αποτελούνται από 52 μικρά χωριά, που βρίσκονται στο Ζαγόρι. Είναι χτισμένα σύμφωνα με την τοπική λαϊκή κουλτούρα, ενώ τα υλικά που θα δείτε να δεσπόζουν σε σπίτια και καταστήματα είναι η πέτρα και το ξύλο.

Πανύψηλα βουνά, άγριες χαράδρες, μοναδικά φαράγγια, ορμητικά και παγωμένα ποτάμια ανάμεσα σε δάση βελανιδιάς, έρημα μοναστήρια, εντυπωσιακές λίμνες, απότομοι καταρράκτες και, φυσικά, τα ιστορικά πέτρινα γεφύρια αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα της παραδοσιακής ηπειρώτικης κουλτούρας.

Μίνι οδηγός για να οργανωθείτε

Ανατολικό, Δυτικό ή Κεντρικό Ζαγόρι; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που έχετε να απαντήσετε σαν βγείτε στον πηγαιμό για τα Ζαγοροχώρια. Για να επιλέξετε την βάση σας, και συνεπώς την περιοχή στην οποία θα κινηθείτε κάθε φορά, ιδού μερικά από τα highlights:
Δυτικό Ζαγόρι:  Είναι το «βαρύ πυροβολικό», η δημοφιλέστερη πλευρά του βουνού και αυτό για το οποίο μιλά ο περισσότερος κόσμος όταν αναφέρεται στα Ζαγοροχώρια. Περιλαμβάνει το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή της Γκαμήλας και τις ξακουστές Δρακόλιμνες (το καλοκαίρι), την Αρίστη και το χωριό Βίκος με την συγκλονιστική του θέα στην ομώνυμη χαράδρα. Είναι το ευκολότερα προσβάσιμο κομμάτι του Ζαγορίου από τα Ιωάννινα, και εκείνο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες πεζοπορίες και διαδρομές για ορεινή ποδηλασία,καγιάκ, rafting, ιππασία, στο φαράγγι του Βίκου –με συνηθέστερο σημείο συνάντησης το Γεφύρι της Αρίστης.
Κεντρικό Ζαγόρι: Άλλη μία όμορφη περιοχή είναι το κεντρικό Ζαγόρι, το οποίο συγκεντρώνει τα πιο ειδυλλιακά χωριά, όπως το Δίλοφο, το Καπέσοβο, τους Κήπους, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι και το Τσεπέλοβο. Οι λάτρεις των θρυλικών ηπειρώτικων γεφυριών και της φωτογραφίας θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους, καθώς γύρω από τους Κήπους συγκεντρώνονται τα ομορφότερα τοξωτά γεφύρια ολόκληρης της Ηπείρου. Μερικά από αυτά είναι το περίφημο Καλογερικό, με τα τρία τόξα του, το Γεφύρι του Κοντοδήμου, και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το Γεφύρι του Κόκκορου.

Ανατολικό Ζαγόρι: Είναι ο αντίποδας του Δυτικού, η ήρεμη δύναμη, και η πλευρά που επιλέγουν όσοι αναζητούν… την ησυχία τους και το αυθεντικό Ζαγόρι πίσω από τις μόδες. Η πανέμορφη Βωβούσα, χτισμένη στις όχθες του Αώου, τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Βάρδα με τους νερόμυλους, ο Καστανώνας και η Ιτέα με τα τοξωτά γεφύρια τους είναι μερικά από τα highlights της περιοχής. Είναι ευκολότερα προσβάσιμο από την πλευρά του Μετσόβου –οπότε οι ερχόμενοι μέσω Εγνατίας έχετε έναν έξτρα λόγο να το προτιμήσετε.

Extra info

  • Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται τα Ζαγοροχώρια με σκοπό να ασχοληθούν με τα extreme sports ή τον εναλλακτικό τουρισμό. Συνηθέστερα είναι η ορειβασία (δημοφιλής διαδρομή η ανάβαση στη Δρακολίμνη, όπου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2004 και η 64η πανελλήνια ορειβατική συνάντηση), η πεζοπορία, το kayak, η καταρρίχηση στα σπηλαιοβάραθρα κλπ.
  • Υπάρχουν, επίσης, ιστορικά μοναστήρια, όπως η μονή Ρογκοβού, η Παναγία η Σπηλιώτισσα, η Αγ. Παρασκευή στο Μονοδένδρι και η μονή Βουτσάς, αλλά και εξαιρετικά μουσεία, όπως το λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη στους Κήπους, το πνευματικό κέντρο του Λαζαρίδη στο Κουκούλι, το Ριζάρειο εκθεσιακό κέντρο στο Μονοδένδρι και το κέντρο ενημέρωσης για τη φύση και τον πολιτισμό στο Ζαγόρι που βρίσκεται στο Πάπιγκο, που πρέπει να τα επισκεφθείτε.
  • Επισκεφθείτε και τη Δρακολίμνη, ένα ορεινό σημείο με συγκλονιστική ομορφιά. Είναι μία λίμνη με έναν μυθικό δράκο, αλλά και πολλά αληθινά «δρακάκια»: μικρόσωμα αμφίβια που ονομάζονται τρίτωνες. Για να φτάσετε ως εκεί θα χρειαστείτε 4-5 ώρες περπάτημα από το Μικρό Πάπιγκο, η θέα όμως θα σας αποζημιώσει. Don’ t miss!
  • Τα παραδοσιακά φαγητά υπέροχα! Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις περίφημες πίτες, τα γλυκά του κουταλιού και τα κρεατικά της περιοχής που είναι υπέροχα. Συνοδεύσετε το φαγητό σας με ωραίο κόκκινο κρασί της περιοχής, και περάστε τα βράδια σας πίνοντας το ντόπιο τσίπουρο.

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένας «θησαυρός», ανεκτίμητος. Το ταξίδι σας στην ομορφιά του θα σας βοηθήσει να τον ανακαλύψετε και θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε πραγματικά και να αποτοξινωθείτε από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και της καθημερινότητάς σας. Η επαφή με τη φύση θα είναι απόλυτη! Καλό ταξίδι!

Πηγές άρθρων:
https://glow.gr/apodraste-sta-panemorfa-kai-xakoysta-zagoroxwria
https://www.in2life.gr/escape/destinations/article/356491/zagorohoria-h-omorfia-paei-sta-voyna.html

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!