Αυτή η κρεατόπιτα είναι μια συνταγή που την τιμούν ιδιαίτερα στην Θρακιώτικη κουζίνα, ειδικά την μέρα των Χριστουγέννων! Τόση νοστιμιά, όμως, γιατί να την περιορίσεις σε μια μόλις μέρα το χρόνο; Τώρα, έχεις τη συνταγή. Ευκαιρία να τη φτιάξεις σήμερα!

Δες εδώ=> Γαλατόπιτα Τρικαλινή!

ΥΛΙΚΑ:

Για το φύλλο
– 1 κιλό αλεύρι
– 500ml χλιαρό νερό
– 40ml ελαιόλαδο
– 1κ.γλ. ξίδι
– μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
– 1 κιλό κιμά χοντροκομμένο (μόσχου)
– 800γρ. κρεμμύδια
– 200γρ. κεφαλογραβιέρα
– 100γρ. φρέσκο βούτυρο για τα φύλλα
– αλάτι, πιπέρι
– 80ml ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το φύλλο
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά και ζυμώνουμε αρκετά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Στη συνέχεια διπλώνουμε τη ζύμη αρκετές φορές για να γίνει πιο αφράτη με τον αέρα που θα πάρει. Την πλάθουμε σ’ ένα μπαστούνι και την κόβουμε στα 8. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε στην άκρη σκεπασμένα για 1 ώρα.

Για τη γέμιση
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τον κιμά με το μισό ελαιόλαδο να σοτάρεται. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια κομμένα στα 6 και τα βράζουμε για 1 ώρα μέχρι να λιώσουν. Στραγγίζουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στον κιμά που έχει σοταριστεί πολύ καλά. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5-10′ ακόμη, ώστε να χαθούν εντελώς όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει πολύ καλά και ετοιμάζουμε τα φύλλα. Είναι καλό το άνοιγμα των φύλλων να γίνει σε ξύλινη επιφάνεια. Πασπαλίζοντας με αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης σε μικρά πιτάκια (15cm). Διπλώνουμε το κάθε φύλλο και τα σκεπάζουμε με βαμβακερό ύφασμα για να μη χάσουν την υγρασία τους.

Δες εδώ=> Κρεατόπιτα με χοιρινό και πράσο.

Συναρμολόγηση
Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σ’ ένα μπολ μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε 4 φύλλα κάτω, βουτυρώνοντας το καθένα πολύ καλά. Προσθέτουμε τη γέμιση και τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Τυλίγουμε σε ρολό γύρω γύρω τα περισσεύματα του φύλλου και σουρώνουμε δημιουργώντας ένα καλοσχηματισμένο τελείωμα(κόθρος). Κόβουμε το πάνω φύλλο, βουτυρώνουμε ξανά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.
Καλή επιτυχία!

Δες εδώ=> Η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα.

Κάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα!!!