Η λαδένια είναι η πίτσα της Κιμώλου, αλλά και όλου του Αιγαίου. Είναι από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί και ζαμπόν αλλά μόνο με κρεμμύδι, ντομάτα και-προαιρετικά- ελιές. Το σίγουρο είναι πως θα σας εντυπωσιάσει!

Δες εδώ => Θρακιώτικη κρεατόπιτα!

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΨΙ)

– 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 250ml (περίπου) χλιαρό νερό
– 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
– ελαιόλαδο
– 2 μεγάλες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες
– 1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
– 60γρ. μαύρες, μικρές ελιές, σε ροδέλες
– 1 κ.σούπας ξερή ρίγανη
– αλάτι, πιπέρι

Δες εδώ => Αλμυρά μάφιν με ελιές και ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και 1/2 κουταλάκι αλάτι, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τη μαγιά και 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει ένα μέτρια σφιχτό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45 λεπτά έως 1 1/2 ώρα).
Λαδώνουμε ελαφρώς μια λαμαρίνα ή το μεγάλο ταψί του φούρνου, βάζουμε εκεί το ζυμάρι και το απλώνουμε με τα χέρια μας, να καλύψει τον πάτο του ταψιού και να έχει πάχος μισό εκατοστό. Με τα δάχτυλά μας κάνουμε βαθουλώματα στο ζυμάρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και τη μισή ποσότητα από τη ρίγανη. Κόβουμε τις ντομάτες σε μέτριου πάχους φέτες και τις σπρώχνουμε πάνω στο ζυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη ρίγανη. Ραντίζουμε με λίγο λάδι, κόβουμε και μερικά φύλλα φρέσκιας ρίγανης αν έχουμε και σκορπίζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις ελιές. Ψήνουμε τη λαδένια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45′ ή μέχρι να ροδίσει το ζυμάρι πάνω-κάτω.
Καλή επιτυχία!

Δες εδώ => Η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα!

Κάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα!!!