Πολλοί λένε πως η κολύμβηση είναι μακράν το καλύτερο είδος άσκησης! Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι για αυτό, που θα ανακαλύψεις τώρα!

Δείτε ακόμα => Ώρα για τρέξιμο!

1#.  Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Η κολύμβηση είναι ιδανική για να σταματήσουμε να καμπουριάζουμε!Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε άτομα με ορθοπεδικά προβλήματα, καθώς βελτιώνει τη στάση του σώματός τους και με τον καιρό τους μαθαίνει να στέκονται σωστά χωρίς προσπάθεια. Επιπλέον, αυτά τα άτομα που έχουν συχνούς πόνους στην πλάτη και στις αρθρώσεις, κάτι που εξαλείφεται με την κολύμβηση. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και με άτομα που καμπουριάζουν λόγω τρόπου ζωής.

2#. Οδηγεί σε ωραιότερο σώμα

Ένα από τα καλύτερα στοιχεία της κολύμβησης είναι ότι δεν στοχεύει απλώς στην καύση θερμίδων ή στην απώλεια βάρους αλλά σμιλεύει το σώμα παράλληλα με την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους, οδηγώντας σε ένα απολύτως υγιές και αισθητικά ωραίο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η κολύμβηση είναι μια αερόβια άσκηση (cardio) αλλά και άσκηση ενδυνάμωσης ταυτόχρονα!

3#. Είναι κατάλληλη για όλους

Τα παιδιά, ακόμα και τα μωρά, μπορούν να κολυμπούν. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να κολυμπούν. Άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν συνήθως να κολυμπούν. Άτομα με ειδικές ανάγκες επίσης επιλέγουν την κολύμβηση. Η άσκηση όλων των μυών και η αντίσταση του νερού που προστατεύει από τραυματισμούς καθιστά το κολύμπι κατάλληλο ακόμα και για εντελώς αρχάριους. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να κάνει και διαφορετικά στυλ ασκήσεων, όμως τα οφέλη της κολύμβησης είναι τα ίδια για όλους. Ακόμα κι όσοι έχουν θέματα αυτοπεποίθησης με το σώμα τους που το καλύπτει μόνο ένα μαγιό, σύντομα συνηθίζουν γιατί στο νερό ξεχνούν τα πάντα.

4#. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Η κολύμβηση βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς χωρίς να την επιβαρύνει, μιας και βελτιώνει την ποιότητα κυκλοφορίας του αίματος. Επιπλέον, η διαχείριση του οξυγόνου αφού βρισκόμαστε εναλλάξ μέσα και έξω από το νερό συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, ωφελείται και ο εγκέφαλος και παρατηρούμε καλύτερες γνωστικές λειτουργίες (π.χ. μνήμη, συντονισμός κινήσεων κ.λπ.). Άτομα με άσθμα που χειροτερεύει με τη συνήθη γυμναστική μπορούν να ασκηθούν στο νερό, όπως και άτομα με μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, ρευματισμούς ή οστεοαρθρίτιδες. Το κολύμπι όχι μόνο συνιστάται για κάθε κατάσταση υγείας, αλλά επιπλέον τη βελτιώνει.

5#. Έχει μικρότερο ρίσκο τραυματισμού

Η κολύμβηση είναι από μόνη της μια άσκηση που προτείνεται για την αποκατάσταση ενός αθλητή μετά από κάποιο τραυματισμό, πράγμα που μας δείχνει ότι οι τραυματισμοί από το ίδιο το άθλημα είναι σπάνιοι – αν, φυσικά, κάνουμε σωστά τις ασκήσεις μας και δεν πιέζουμε υπερβολικά το σώμα μας. Το μυστικό βρίσκεται στην άνωση του νερού, η οποία μειώνει το βάρος που έχουμε να διαχειριστούμε. Από την άλλη, το νερό είναι πολύ πυκνότερο από την ατμόσφαιρα που βρισκόμαστε, που σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε περισσότερη προσπάθεια στις κινήσεις μας, αλλά ακόμα κι έτσι παραμένουν αργές. Έτσι περιορίζονται οι απότομες κινήσεις και κατά συνέπεια τα προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις.

6#. Ενεργοποιεί και συγχρονίζει όλους τους μύες

Όταν κολυμπάμε, θέλοντας και μη ασκούμε όλους σχεδόν τους μύες μας. Χάρη σε αυτήν την ομαδική εργασία, το σώμα δείχνει όλο και καλύτερο σε κάθε σημείο του, άρα δε χρειάζεται να ανησυχούμε για το ποια σετ ασκήσεων είναι κατάλληλα για το τάδε σημείο. Λίγη ώρα κολύμβησης και έχουμε ασκηθεί ολόκληροι πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και μεγαλύτερη ευλυγισία. Επιπλέον, οι μυς μαθαίνουν να συντονίζονται επειδή δουλεύουν όλοι μαζί, κάτι που μας κάνει να έχουμε πιο βέβαιες και αρμονικές κινήσεις.

7#. Συμβάλλει και στην ψυχική ευεξία

Η κολύμβηση συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής διάθεσης και στην καταπολέμηση του άγχους. Είναι πολύ βοηθητική για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, χρόνια άγχος ή αϋπνίες, επειδή έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει το σώμα αλλά και τον οργανισμό γενικότερα. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος κοινωνικοποίησης, μιας και οποιοσδήποτε μπορεί να εμπλακεί σε αυτή την άσκηση. Τέλος, οι γνωστές μας ενδορφίνες, οι «ορμόνες της χαράς» που ενισχύονται με την άσκηση, επηρεάζονται περισσότερο από την κολύμβηση απ’ ότι τα άλλα αθλήματα. Με άλλα λόγια, εάν κολυμπάτε τακτικά θα είστε πιο χαρούμενοι και χαλαροί, ενώ θα νιώθετε λιγότερο άγχος και στενοχώριες.

Δείτε ακόμα => 7 αποτελεσματικοί τρόποι για να πέσει η κοιλίτσα!

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!