Παραδοσιακό Γιαννιώτικο γλυκό γι’ αυτούς που αγαπούν τα σιροπιαστά γλυκά και τον μπακλαβά! Μία ακόμα πεντανόστιμη συνταγή της Ηπείρου!
Και αν αναρωτιέσαι γιατί αυτός ο μπακλαβάς λέγεται κλωστάρι απλά κλώθεται όπως το νήμα στη ρόκα!

Δείτε ακόμα => Kασιόπιτα Ηπείρου

ΥΛΙΚΑ:

Για τη συνταγή
– 1 πακέτο φύλλο χοντρό κρούστας
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος

Για τη γέμιση
1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα
– 1/2 φλιτζάνι σουσάμι
– 1/2 κιλό καρυδόψιχα
– 1 κουτ. σουπ. ξύσμα λεμονιού
– 1 κουτ. σουπ. ξύσμα πορτοκαλιού
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 κουτ. σουπ. κανέλα

Για το σιρόπι
1 1/4 φλιτζάνι νερό
– 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1/2 φλιτζάνι μέλι
– 2 ξύλα κανέλας
– 1 φλούδα πορτοκαλιού
– 1 φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά μόλις αρχίζει να λιώνει το βούτυρο.  Καβουρδίζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά τα αμύγδαλα, το σουσάμι και το καρύδι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μεγάλο μπολ.
Απλώνετε 7 φύλλα κρούστας σε μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας, αλείφετε κάθε φύλλο με βούτυρο και το πασπαλίζετε με λίγη γέμιση. Τοποθετείτε μια ξύλινη βέργα στο εσωτερικό του φύλλο και αρχίζετε να τυλίγετε σε ρολό αλλά όχι πολύ σφιχτό. Αφαιρείτε προσεκτικά τη βέργα και κρατώντας τις δύο άκρες και κρατώντας τις δύο άκρες κάθε φύλλου, δεξιά και αριστερά, πιέζετε προς τα μέσα έτσι ώστε να σουρώσει. Επαναλαμβάνετε με όλα τα υπόλοιπα φύλλα.
Βάζετε τα κλωστάρια σε βουτυρωμένο ταψί, το περιχύνετε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου – ελαιολάδου και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά. Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Περιχύνετε με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό.
Tip:Μπορείτε να το γεμίσετε και με φιστίκι Αιγίνης.
Καλή επιτυχία!

Δείτε ακόμα => Μελόπιτα Σίφνου!

Κάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα!!!