Η Πάτμος είναι ένα επιβλητικό νησί με καταγάλανα νερά και βαθύ μπλε αλλά και με σπάνια πνευματική ατμόσφαιρα.  Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες και ξένοι τουρίστες, απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην Πάτμο. Η ενέργεια του νησιού, σε συνδυασμό με το επιβλητικό Μοναστήρι στην κορυφή του χωριού και την πανέμορφη πλατεία στο κέντρο του, κάνουν τους ανθρώπους που επιλέγουν να επισκεφτούν την πανέμορφη Πάτμο, να μην μπορούν να την αποχωριστούν.

Κάποιοι λένε πως είναι τα «Ιεροσόλυμα του Αιγαίου» καθώς η σύνδεση του νησιού με τη συνείδηση του χριστιανικού κόσμου και το ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης, είναι μεγάλη.

Ο ιερός χαρακτήρας του νησιού, κάνει το Πάσχα να γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη. Διότι, στην Πάτμο βρίσκεται το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, που μιλά για τη νίκη της ζωής επί των δυνάμεων της καταστροφής.

«Εγώ Ιωάννης, ο και αδελφός υμών και κοινωνός εν τη θλίψει και βασιλεία και υπομονή εν Χριστώ Ιησού, εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω, δια τον Λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν Ιησού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν μεγάλην ως σάλπιγγος λεγούσης…».

Τι είναι αυτό που κάνει το Πάσχα στην Πάτμο μια ξεχωριστή εμπειρία;

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, συγκεντρώνεται όλο το χωριό ώστε να παρακολουθήσει την τελετή του Νιπτήρα. Εκεί, γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών με τη συνοδεία εκκλησιαστικών ύμνων, ακριβώς όπως λέγεται πως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.

Καθώς ξημερώνει η Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ακολουθεί μια δεύτερη αναπαράσταση της ιστορίας, αυτή της αποκαθήλωσης. Το ίδιο βράδυ, όλοι οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού περνούν μέσα από τα καλντερίμια της Πάτμου και καταλήγουν στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.

Το Μεγάλο Σάββατο, ή αλλιώς την ημέρα της Ανάστασης, το νησί φωτίζεται με Θείο φως, ενώ εύκολα μπορείτε να καταλάβετε τη μοναδική ενέργειά του. Η Ανάσταση στο Μοναστήρι της Χώρας γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ενώ στη δεύτερη Ανάσταση την Κυριακή του Πάσχα, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά διαφορετικές γλώσσες, τα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρωσικά, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά, τα Σέρβικα, αλλά και τα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά. Αυτή είναι η λεγόμενη Τελετουργία της Αγάπης.

Την Κυριακή του Πάσχα, στο νησί της Πάτμου ξημερώνει μια λαμπρή και γιορτινή ημέρα. Το νησί γιορτάζει με γλέντια σε όλα τα χωριά του, ενώ το μεθυστικό άρωμα της Άνοιξης μας θυμίζει πως εκείνη η μέρα είναι ημέρα χαράς. Το απόγευμα ακολουθεί η Τελετουργία της Αγάπης, στην οποία ο Ηγούμενος του νησιού μοιράζει κόκκινα αβγά στους πιστούς.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως εποχής και μήνα, το Πάσχα στην Πάτμο είναι μια εμπειρία ζωής που θα σας μείνει αξέχαστη.

Πηγή άρθρου:
www.cnn.gr

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!