Ένα καθαρά βρετανικό γλυκό που θα φέρει χριστουγεννιάτικη διάθεση στο τραπέζι σας. Αν τη δοκιμάσετε και την αγαπήσετε, δύσκολα θα μπορείτε να φανταστείτε Χριστούγεννα χωρίς μια τέτοια μεθυσμένη πουτίγκα.

Υλικά:

  • 150 γρ. σταφίδες, μαύρες
  • 150 γρ. σταφίδες, ξανθές
  • 150 γρ. δαμάσκηνα, χοντροκομμένα
  • 170 ml μαυροδάφνη
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 γρ. ψωμί τριμμένο
  • 150 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 150 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 1 μήλο πράσινο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 120 γρ. βότκα, για φλαμπέ

Εκτέλεση:

  • Τοποθετούμε τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και την μαυροδάφνη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε στη άκρη να κρυώσουν.
  • Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράζει σε μέτρια φωτιά.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα (20 εκ. στρογγυλή με τρύπα) για πουτίγκα χωρητικότητας 1,7 lt της όποιας δεν ξεχνάμε να βουτυρώσουμε και το καπάκι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη βότκα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα φρούτων-κρασιού και ανακατεύουμε άλλο λίγο μέχρι να πάνε παντού τα φρούτα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, πιέζουμε το μείγμα να πάει ομοιόμορφα παντού και τοποθετούμε το καπάκι.
  • Τοποθετούμε τη φόρμα στην κατσαρόλα με το καυτό νερό και προσέχουμε πάντα το νερό να είναι μέχρι τη μέση της φόρμας, ελέγχουμε συχνά να δούμε αν το νερό έχει εξατμιστεί.
  • Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε πάλι νερό μέχρι την μέση.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα για 4 ώρες.
  • Μετά τις 4 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά τη φόρμα από την κατσαρόλα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. (Μπορούμε να το προετοιμάσουμε μέρες πριν και να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρειαστούμε)
  • Πριν σερβίρουμε βράζουμε άλλες 3 ώρες. Αφαιρούμε με προσοχή τη φόρμα από την κατσαρόλα, βγάζουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.

Για το φλαμπέ

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη βότκα και τη στιγμή που είναι ζεστή αλλά δεν έχει βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά και με ένα σπίρτο ανάβουμε τη βότκα.
  • Περιχύνουμε την πουτίγκα με τη φλεγόμενη βότκα. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε τη ζεστή βότκα πάνω στην πουτίγκα και στη συνέχεια να βάλουμε φωτιά.

Πηγή άρθρου: akispetretzikis.com

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!