Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα και εκτός ότι θα μοσχοβολάει όλο το σπίτι σας Χριστούγεννα, δεν θα μείνει ούτε ένα ψιχουλάκι!

Για το σιρόπι

  • 300 γραμ. νερό
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 150 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 λεμόνι (ξύσμα μόνο)
  • 1-2 ξύλα κανέλα

Για τα μελομακάρονα

  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 120 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 5 γραμ. μαγειρική σόδα
    • 15 γρ. κονιάκ
    • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
    • 1 κ.γλ. κανέλα
    • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    • 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

    Για την επικάλυψη

    • 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
    • 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Ξεκινάμε από το σιρόπι γιατί θέλουμε να μελώσουμε ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι
  • Σε μια κατσρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν βράση για 3-4 λεπτά. Από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν, δηλαδή, τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
  • Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Τέλος σουρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ

Για τα μελομακάρονα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μίξερ χερός η με ένα αυγοδάρη μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, με προσοχή γιατί αφρίζει, και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Το μίγμα πρέπει να είναι λαδερό κι εύπλαστο.
  • Σχηματίζουμε στρογγυλές μπουκίτσες (με βάρος περίπου 15-20 γρ. η κάθε μία) και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα με κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160°C
  • Μόλις βγουν τα σιροπιάζουμε απευθείας ενώ είναι καυτά.
  • Σιροπιάζουμε για περίπου 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά.

Για την επικάλυψη

  • Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σταθούν για 10-15 λεπτά σε μια πιατέλα για να φύγει το περιττό σιρόπι
  • Έπειτα τα βουτάμε σε ενα μπολ με λιωμένη κουβερτούρα και τα μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα.
  • Πριν σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι.
    • Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
    • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
    • Το μίγμα πρέπει να είναι λαδερό κι εύπλαστο.
    • Σχηματίζουμε στρογγυλές μπουκίτσες (με βάρος περίπου 15-20 γρ. η κάθε μία) και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα με κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.
    • Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160°C
    • Μόλις βγουν τα σιροπιάζουμε απευθείας ενώ είναι καυτά.
    • Σιροπιάζουμε για περίπου 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά.

    Για την επικάλυψη

    • Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σταθούν για 10-15 λεπτά σε μια πιατέλα για να φύγει το περιττό σιρόπι
    • Έπειτα τα βουτάμε σε ενα μπολ με λιωμένη κουβερτούρα και τα μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα.
    • Πριν σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι.

Η συνταγή είναι από τη σελίδα: www.coolartisan.gr

Για να μαθαίνεις όλα τα νέα κάνε like στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram!!!